A magyar értelmező kéziszótár szerint az egészség „az emberi v. állati szervezetnek olyan állapota, melyben minden szerv zavartalanul működik; betegség nélküli állapot.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója kicsit más:  „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya.”

Müller Péter szerint: „Az egész-ség, ahogy a szó üzeni, azt jelenti, hogy „egész” vagy, teljes. Önmagaddal és a világgal egységben élsz. Harmóniában van a tested a lelkeddel, lelked a szellemeddel. Gondolataid és érzéseid segítik a szerveid és sejtjeid működését.  Egész lényed harmóniában, vagyis szeretetben él a többi emberrel és az egész természettel. Alapvető létélményed ilyenkor a boldogság.”

Azért választottam ezt a három idézetet, mert szerettem volna bemutatni, hogy ugyanazt a szót lehet többféleképpen is értelmezni. Mindegyik megközelítés helyes és amint látjátok, fokozotosan bővül az egészségről alkotott kép bennük. Míg az első csak a testtel foglalkozik, a második már a lélekkel is, addig a harmadik már a szellemet is magába foglalja. Mi tehát az egészség? Mit értünk alatta?

Én a Müller Péter féle, holisztikus elképzeléssel értek egyet. Szerintem az egészség több a test fizikai állapotánál vagy a jó közérzetnél. Valóban egy belső, egész lényünket átható boldogságélményről van szó, amit - biztos vagyok benne -, legalább egyszer már te is átéltél. Szerintem a szerelem érzése hasonlít legjobban hozzá. Tudod, az a bizonyos "rózsaszín köd":) : amikor minden sokkal szebb és színesebb, az emberek kedvesek, te pedig könnyűnek érzed magad és olyan, mintha lebegnél. Ismerős? :)

Sajnos ezek a boldogság pillanatok rövid ideig tartanak. Amint "felszáll a köd", előjön a félelem és vele együtt tucatnyi negatív érzelem. A világ kegyetlen, kizsákmányoló hellyé változik, az emberek önzők lesznek, mi pedig egy rakás szerencsétlenség. 

Miért történik mindez? Miért zuhanunk vissza a boldogtalanság állapotába?

Blogomban arra fogom keresni a választ, hogy mi kell ahhoz, hogy elérjük és megtartsuk azt a boldog, kiegyensúlyozott állapotot, amiről Müller Péter is ír. Mivel test-lélek-szellem egyensúlyáról beszélünk, ezért mindegyik témát érinteni fogom. Lesz szó olyan hétköznapi dolgokról, mint pl.: bio-e a bio, vagy szükség van-e fluoridos fogkrémre avagy sem. Bemutatok néhány alternatív táplálkozási módot, az ayurvédától kezdve a makrobiotikus táplálkozáson át a szigorú vegán étrendig, és lesz szó a betegségek lelki (ezoterikus) okairól is. 

Remélem, velem tartasz! A döntés a tiéd, hiszen ez a te életed! :)