Mai, modern világunk szerves része a reklám. Ha valamit el szeretnénk adni, akkor jó „marketinget” kell alkalmaznunk. Általában azt a dolgot, vágyott tárgyat akarjuk, amiben hiányt szenvedünk. Napjaink egyik nagy hiánycikke az egészség. Amíg nincs semmi bajunk, addig nem foglalkozunk vele, teljesen természetesnek vesszük ezt az állapotot. Amint azonban valamilyen egészségügyi problémánk támad, megijedünk, és az egészségesnek mondott dolgok felé fordulunk.

Manapság trendi szuperételeket, goji bogyót, kovaföldet vagy bio dolgokat enni és „egészséges” címszó alatt nagyon könnyű eladni. Ezen kínálatból én most a legmegfoghatóbbal, a bio (vagy más néven öko) termékekkel szeretnék foglalkozni. Tényleg egészségesebbek vagy az egész csak átverés?

bio táplálkozás egészségRövid magyarországi bio történet

Hazánkban a bio mozgalom 1983-ban indult el, ekkor alakult meg a Biokultúra Klub, melynek alapítói biogazdálkodók, környezet-és egészségvédők voltak. 1987-ben egyesületté váltak, s 1996-ban innen vált ki a Biokontroll Hungária Kft., mint független ellenőrző szerv. (Rajtuk kívül a Hungária Öko Garancia adhat ki igazolást egy termékről, hogy az megfelel-e a biogazdálkodás követelményeinek vagy sem.) Jelenleg az ország mezőgazdasági területeinek kb. 2,5%-án folyik biogazdalkodás. Ez az összterületet nézve – szerintem – nagyon kevés.

Mi a különbség a hagyományos és a bio gazdálkodás között?

A legfontosabb, hogy bio gazdálkodásban nem lehet műtrágyát, hozamfokozó-, rovarölő- és gyomírtó szereket, antibiotikumot és szintetikus vegyszereket használni, illetve tilos a génmódosítás!

Előnyei sokfélék (bővebben itt olvashattok róla), én csak néhányat említenék: a talaj gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, és mivel vízzel lemosható szereket használnak, ezért azok a gyümölcs/zöldség belsejébe nem jutnak be. Bizony, a biogazdálkodásban is használnak vegyszereket, a legtöbb kén vagy réz alapú. (Az engedélyezett szerek listáját megtekinthetitek itt.) Állítólag nagyobb a vitamin tartalmuk is, de egyre több tanulmány cáfolja meg ezt. (A The Guardian egy korábbi cikkében is foglalkozott ezzel.) Sőt! Azt mondják, nincs jó hatással a környezetre, mert egyre több természetes toxin keletkezik (szabadul el), ami káros a nővényekre, rajtuk keresztül pedig az emberre. (Akit érdekel, angolul egy hosszabb cikket olvashat erről itt.)

Mi van?!

Az egymásnak ellentmondó tanulmányokra, csak egy válasz létezik: érdek!

Lobbi

Beszélnünk kell a nagy élelmiszeripari lobbiról. (A lobbi leegyszerűsítve érdekérvényesítést jelent.) A pénz hatalom. És pénzen bármi megvehető. Tudósok, kutatók, tanulmányok is. Így például az aszpartám is egészséges, holott számos kutatás bebizonyította már káros voltát. De másik példát hozva, a kávéról naponta derülnek ki újabb kutatások, mely egészségvédő vagy romboló hatását mutatják be. Mindennek van lobbija. A bionak is. Bár jelenleg kisebb, mint a hagyományos gazdálkodásé.

Akkor most egészséges vagy nem?

Szerintem nem kell ahhoz tudósnak lenni és C-vitamin szintet elemezni, hogy belássuk: amit nem lehet agyonvegyszerezni, az egészségesebb annál, mint amit lehet.

Oké, ez mind szép és jó, de drága!

Igen, az. Sajnos. Ennek oka, hogy kevés a biogazdálkodó és tudnotok kell, hogy mivel tilos mindenféle „állományjavítás”, így adott területen biogazdálkodásból kevesebb termény állítható elő, mint hagyományosban.

Kinek higgyünk?

A testednek. Ha jól érzed magad a bio élelmiszerektől, fogyasztd. Ha semmi bajod a „hagyományos” úton előállított termékektől, rendben van. De bárhogy is döntesz, tájékozódj! Olvass, nézz utána a dolgoknak! Gondolkozz! Kérdezz!

Ha bio terméket vásárolsz, mindenképp kérd el az Öko tanúsítványt, ha az a terméken nincs jelölve! (Például a piacon az almákra nem nyomják rá egyenként.)

Ha pedig nem hiszel a bioban vagy nincs rá pénzed, akkor lehetőség szerint egy olyan gazdától vásárolj, akit ismersz és tudod, nem permetezi agyon a növényeit. Ez nem csak a vegyszerek, de az íz miatt is fontos! Ha már kóstoltál bio vagy háztáji, alig permetezett zöldséget/gyümölcsöt, tudod, miről beszélek. Ha nem, próbáld ki: szeretni fogod! :)